istorie, aparat de aer conditionat, evolutie, statistici

Istoria aparatelor de aer conditionat

Aerul conditionat este un proces complex ce are in vedere racirea, incalzirea sau dezumificarea aerului din interiorul unei incaperi pentru a spori confortul termic. Sistemul de climatizare numit aer conditionat reprezinta orice forma de racire, incalzire, ventilatie sau dezinfectare care modifica conditia aerului din incapere.

Un aparat de aer conditionat reprezinta un sistem de climatizare special proiectat pentru a stabilii temperatura aerului si umitatea acestuia pentru o anumita suprafata anume. De obicei, aparatele de aer conditional folosesc un ciclu de refrigerare, dar cateodata si unul de evaporare, fiind cel mai folosit pentru racirea incaperilor din cladirile rezidentiale si a spatiilor de birouri.

Aparatele de aer conditionat in antichitate

Atat chinezii cat si egiptenii foloseau diferite metode de a raci interiorul cladirilor in timpul lunilor calduroase de vara. Acestia sunt cei care au inventat pentru prima oara un sistem de racire bazat pe palete uriase in forma de evantai. Aceste palete erau manevrate manual pentru a avea siguranta unei ventilari complete a incaperii. Aceasta idee a fost preluata cateva secole mai tarziu de romani, care au incercat manevrarea paletelor prin puterea apei. Vechii romani instariti puteau opta pentru un apeduct care era montat in pereti si prin care circula atat apa calda, cat si rece. Aceasta era folosita ca si aerul conditionat de astazi, doar ca nu era deloc eficace, datorita scurgerilor dese. Unitatile de aer conditionat dateaza inca din 1748.

La universitatea din Glasgow, William Cullen a prezentat pentru prima data o descoperire uimitoare: primul design de refrigerare artificiala. A folosit o pompa de aer pentru a crea vid partial. Apa din interiorul spatiului vidat a fost adusa la fierbere, cand majoritatea moleculelor s-au evaporat. Temperatura apei lichide a scazut apoi rapid, aducand-o la inghet. Conform anumitor martori, Cullen a folosit eter in loc de apa Totusi, in ciuda conceptelor de baza expuse de acesta, inventia sa nu a fost niciodata utilizata.

Imbunatatirea aparatelor de aer conditionat de-al lungul secolelor
Dupa multe secole, cativa savanti de renume, John Gorrie si Michael Faraday, au mai facut inca cativa pasi importanti catre imbunatatirea sistemelor de aer conditionat. In 1820, inventatorul britanic Michael Faraday a descoperit ca amoniacul ar putea sa raceasca aerul intr-un timp extrem de scurt. Totusi, acesta si-a intrerupt cercetarile datorita unor probleme de sanatate. Abia peste 21 de ani mai tarziu, in 1841, un faimos doctor in medicina numit John Gorrie reuseste sa descopere dupa mai multe incercari esuate ca poate utiliza un compresor pentru a face gheata cu care sa racoreasca camerele pacientilor din spitalele Statelor Unite. Aceasta descoperire unica in istorie l-a facut pe Gorrie sa aspire la titlul de inventator al aerului conditionat. Totusi, nu el este cel care a castigat acest titlu, cu toate ca a fost foarte aproape de acest lucru. Adevarul este ca primul lui prototip a avut scurgeri si nu a avut un real succes. Totusi el a asigurat finantarea si brevetul i-a fost aprobat in 1851. Din pacate, partenerul sau de afaceri a murit doar 5 ani mai tarziu si astfel acesta si-a pierdut banii prin care vroia sa-si vada visul indeplinit. Gorrie a murit in 1855 si odata cu el si viziunea lui pentru aparatele de aer conditionat de interior.

Primul aparat de aer conditionat

Totusi, cu 50 de ani mai tarziu, visul lui avea sa se indeplineasca, in momentul cand un fizician in varsta de 25 de ani din New York pe nume Willis Carrier a inventat primul aparat de aer conditionat in 1905. Acesta a luat termenul de aer conditionat si l-a folosit pentru a-si promova afacerea sa si a creste cifra de afaceri a companiilor sale. Primele aparate de aer conditionat create de Willis Carrier in colaborare cu Stuart W Cramer s-au dovedit a fi extrem de periculoase pentru sanatatea oamenilor, in special datorita scurgerilor de gaze toxice care aveau loc destul de frecvent. Aceste gaze, cum ar fi amoniacul, clorura de metil si propanul, au fost si inca sunt considerate foarte periculoase pentru sanatatea oamenilor, datorita scurgerilor foarte dese. Daca primul aparat de aer conditionat apare in 1905 si este promovat incepand in anul 1912 sub egida binecunoscutului om de afaceri Willis Carrier, un alt moment de referinta in istoria aparatelor de aer conditionat este dat de anul 1928, cand Thomas Midgley Jr. creeaza un aparat de aer conditionat care folosea Freon. Acesta s-a dovedit a fi mult mai sigur pentru oameni, dar in acelasi timp cu efecte dezastruase pentru mediu. Utilizarea Freonului in producerea aer condiţionat sau ventilatoare a fost oprita in anul 2010, iar pana in 2020 nu vor mai exista deloc aparate care sa foloseasca aceasta substanta. In locul Freonului se va folosi o alternativa mult mai sigura si mai de bun augur, Puronul. Acest produs va inlocui Freonul din aparatele de aer conditionat, frigidere ventilatoare si congelatoare.

Utilizarea aparatelor de aer conditionat in zilele noastre
Astazi, aparatele de aer conditionat sunt utilizate pe scara larga, in toate tarile lumii. Sunt peste 100 de producatori de astfel de produse la nivel mondial, iar piata de desfacere depaseste 6 miliarde de persoane. Aparatele de aer conditionat sunt cel mai des intalnite pe continentul American, dar si in Europa, cu precadere in tarile de la Marea Mediterana unde vara temperaturile pot depasi 45 de grade Celsius in anumite zone. Tot mai multe persoane si companii aleg sa cumpere un aparat de aer conditionat dupa ce ajung la concluzia ca nu pot trai fara, mai ales in lunile toride de vara, dar si in cazuri de umiditate excesiva. Conform ultimelor statistici, se preconizeaza ca piata aparatelor de aer conditionat va creste cu circa 15% in tara noastra si in jur de 7% la nivel mondial. Evolutia vanzarilor pe segmentul sistemelor de racire a aerului este strans legata de conditiile meteo favorabile, canicula instalandu-se mult mai devreme in fiecare an. Conform specialistilor meteo, temperatura globala va creste constant, de aceea ne putem astepta ca si verile urmatoare sa fie cel putin la fel de calduroase ca si aceasta. Astfel, aparatele de aer conditionat vor fi in continuare foarte folositoare. aer conditionat.