Despre infrarosu

Sistemul de incalzire utilizat la "Plasma Termica" este o combinatie de generator de caldura care este o aplicatie exclusiva a nano tehnologiei si a sticlei prietenoase cu mediul.
Mai mult decat atat, caracteristicile si lungimea de unda a razelor solare si ale Plasmei Termice sunt aceleasi. Cu alte cuvinte, ciclul de incalzire al soarelui este modelat in conditii de laborator si adaptat la incalzitoarele de plasma.

Spectrul complet al luminii solare consta in raze vizibile si invizibile.

Razele vizibile sunt : rosu, orange, galben, verde, indigo, albastru si violet in culori, cunoscut ca si culorile curcubeului.
Razele invizibile sunt ultravioletele UV, X, Gamma, Cosmice, undele lungi, undele medii, undele scurte, microunde si infrarosii.

Undele electromagnetice intre lumina vizibila si microunde sunt numite unde infrarosii. Cuvantul infra in latina inseamna sub. Astfel, cuvantul infrarosu se refera la regiunea care se afla sub culoarea rosie din spectrul vizibil.
Lungimea de unda a razelor infrarosii variaza intre 0,75 si 1000 microni. Intre 0,76 si 1,5 microni se numesc raze infrarosii apropiate (de suprafata), intre 1,5 si 4 microni sunt razele infrarosii medii iar intre 4 si 1000 microni se numesc raze infrarosii indepartate (de profunzime).

Cand aceste raze au caracteristicile listate urmatoare, sunt numite Unde Infrarosii Intunecate.
Radiatie : Razele Infrarosii radiaza sau imprastie de la o sursa localizata.
Penetrare : Spre deosebire de lumina vizibila, razele infrarosii pot sa penetreze in adancime pielea si tesuturile invecinate pana la 3-3,7 cm.
Rezonanta : Razele Infrarosii genereaza in mod natural caldura determinand moleculele corpului sa vibreze rapid unele contra celorlalte.

Razele soarelui, care sunt numite DIR Dark Infrared Rays, Raze Infrarosii Intunecate sunt localizate in spatele spectrumului vizibil si au o dimensiune lunga a undelor intre (10-1000 microni). Sunt rezistente si eficiente. Din contra, acelea care au lungimea scurta de unda (1,5 - 10 microni) sunt numite Raze Infrarosii.

Razele DIR sunt mai eficiente in generarea de caldura. Ele sunt absorbite de catre corpuri si organisme. Pe deasupra au o mai mare rezonanta care conduce catre o vibratie eficienta a moleculelor organice rezultand o generare importanta de caldura.

Aceasta radiatie se propaga cu viteza luminii, cu aproape 300.000 km/s. La fel ca si la alte radiatii, intensitatea radiatiei scade odata cu cresterea distantei de la sursa.

Suprafetele reflecta cu usurinta razele scurte (exemplu: raze infrarosii); totusi razele infrarosii sunt slabe in incalzirea obiectelor si corpurilor. Ele incalzesc numai suprafetele conductoare, prin marea energie pe care moleculele o transporta, acesta fiind un mod artificial de incalzire. Este ca si caldura unei flacari. Cu toate acestea, razele DIR penetreaza corpul si creeaza energie in interior, nu la suprafata.  Din acest motiv ne putem bucura iarna de o baie de soare la temperaturi exterioare scazute si totusi sa avem o senzatie placuta de caldura. Acesta este primul motiv al eficientei incalzirii soarelui.

Plasma Termica NU UTILIZEAZA TEHNOLOGIA MICROUNDE ! Microundele sunt generate de o piesa numita magneton, iar microundele NU INCALZESC, ci agita tot ceea ce este molecula lichida din mancare (apa, grasimi etc.) si astfel se incalzeste mancarea. Plasmele termice nu au nici un magneton in compozitie.
La Plasmele Termice razele infrarosii sunt generate de o retea foarte fina de argint aplicata pe suprafata interioara a sticlei.
Un magnetron de dimensiunile unei plasme termice, daca ar fi produs, ar costa cateva mii de euro.

Descarca: Catalog Plasme Termice.